lördag 1 juli 2023

Ö-luff 2023

Dag 1 - 230701: Fjärdlång
Min allra första semesterdag och min ö-luff börjar! Min 22:a genom tiderna! Och vilket härligt väder, kunde inte bli bättre. Jag träffade min kompis Christina på kajen, hon skulle följa med mig bara över dagen till Fjärdlång. 

När en kvart från avgång återstod blev vi påsläppta på båten Väddö! Vi satte oss ute på soldäck. Lite drygt 3 timmar senare steg vi iland på underbara Fjärdlång! Här var jag senast för 2 år sedan, när jag firade mitt 20-års jubileum. Gick med vana steg till kiosken där jag hämtade ut nyckeln till rum 2 i Långstugan. Gick dit och lämnade bagaget, sedan tillbaka till kiosken där vi tog en liten lunchbit med ett glas rosé! 

Efter lunchen gick vi tillbaka mot Långstugan men följde en stig som leder till klipporna jag brukar ligga och sola på och bada från. Där blev vi sittande någon timme tills det var dags att gå tillbaka till bryggan. Båten som skulle ta Christina tillbaka till Strömkajen kom punktlig och så var hon på väg. Jag blev ensam igen. Vi har haft en supertrevlig dag! 

Några timmar senare blev det middag på min uteplats. Det är så himla mysigt att sitta där och blicka ut mot havet. Hoppas vädret håller i sig några dagar till....

Här kommer några foton från första dagen av min semester:



Dag 2 - 230702
Vaknade upp till ett mycket blåsigt och mulet Fjärdlång! Det var grått och trist, det kom några droppar regn också. Men jag envisades att sitta ute och äta frukost. Man sitter ju ändå under tak så det är skönt ändå.

Vad skulle jag hitta på idag då? Det vore bra promenadväder om det inte regnade förstås. Jag väntade lite tills det blev uppehåll, sedan gick jag ut en sväng. Det blev en kort promenad till Sopbryggan. Där var det blåsigt värre. Sedan gick jag en sväng till kiosken och tog en lunch med ett glas rosé. Vid det här laget hade det blivit strålade solsken, värmen kom tillbaka. En stund i allafall! 

Gick tillbaka till stugan. Där blev jag sittandes hela dagen och bara slappade. Hoppas morgondagens väder blir bättre!

Här kommer dagens foton:



Dag 3 - 230703
Idag var det riktig kuling! Blåste 15 sekundmeter i byarna. Det blåste på bra! Vad skulle jag hitta på idag då? Inget badväder precis... 

Jag bestämde mig för att gå en skogspromenad. I skogen blåser det ju inte, så det fick det bli. Jag skulle gå ända bort till Tysta Klint. 

Först tog jag mig upp på berget till Thielska Villan. Där var det helt tomt. Sedan gick jag vidare genom tältängen och bort till Mörkviken och sedan vidare genom skogen. Det var en mysigt promenad, så tyst och stilla. Jag gick och gick. Till slut kom jag fram till en skylt där det stod "Tysta Klint. Jag följde stigen uppför berget. Till slut nådde jag fram till stenformationen som kallas Tysta Klint! Där blåste det förfärligt. Gick knappt att stå där. Men jag lyckades ta några kort från platsen. Kände några regnstänk. Ånej! Skulle bara fattas att jag fastnar i ett regn högst upp på berget... jag började gå ner. Att hitta tillbaka till stigen jag kom från var inte det allra lättaste. Jag kom ner till slut men insåg att jag nog gått lite vilse. Jag gick runt i cirklar innan jag till slut lyckades hitta rätt stig! Sen var det enkelt. 

Nu var jag väl värd en god lunch! Så det blev kiosken och idag satt jag faktiskt inne och åt. Det blåste alltför mycket för att det skulle vara mysigt att sitta ute. 

Gick tillbaka till stugan sen. Lite senare blev det en liten sväng till mina badklippor och lite runt omkring. 

Här kommer alla dagens foton: 



























Dag 4 - 230704
Sista dagen här på Fjärdlång - för denna gång! Packade ihop mina grejer och gick och checkade ut i kiosken. Klockan var väl knappt mer än 11..... många timmar att slå ihjäl.... Båten mot stan gick först 16;35. Tog en liten promenad, satte mig på en bänk i Tältängen. Det var fint väder idag, typiskt när man ska resa härifrån! Efter en stund vandrade jag vidare mot stigar jag ej gått på ännu. Bra tidsfördriv. Istället för att bara sitta och vänta ut tiden. 

Till slut blev det lunchdags och jag tog en sista lunch, denna gång kunde jag sitta ute igen i strålande solsken! 

Till slut var det dags att gå mot båten. Och punktlig var den också! Och så var jag på väg hemåt igen. 

Men det slutar inte här - imorgon är jag hemma, sedan på torsdag bär det av igen till en annan ö! Årets ö-luff blir som jag tidigare nämnt lite "upphackad".

Här kommer de sista fotona från Fjärdlång:







Dag 5 - 230706: Arholma
Efter 2 nätter hemma så var det dags igen för nästa ö! Och nu var min kompis Christina också med. Vi träffades i vanlig ordning på Strömkajen. Men båten hade inte kommit in ännu. När en kvart återstod innan avresa så kom båten in. Vi fick gå ombord direkt. Hittade en bra plats uppe på soldäcket där vi satt mertiden av resan. Gick ner och tog en lunch innan vi var framme på Arholma. 

Vet inte var dessa 4½ timmarna tog vägen, men vips så var vi framme på underbara Arholma. Gick till Arholma Nord och checkade in. Vi fick rum 23. Men innan vi gick till rummet så passade vi på att ta ett glas vitt på krogen. Det var så varmt och skönt i solen. 

Så småningom bröt vi upp och gick till vårat rum i Ovanskär. Packade upp allt, sedan satte vi oss på en bänk utanför köket och bara njöt av att vara här! Lite senare fixade vi till middag. 

Vi avslutade vår kväll högst upp på batteriet. Här får man en bedårande utsikt! Här blev vi inte så långvariga. Vi är rätt så trötta efter att ha startat tidigt imorse och suttit på en båt i många timmar. Men imorgon är en ny dag och vi ser fram emot att få njuta av den underbara frukostbuffén!

Här kommer några foton från Arholma:










Dag 6 - 230707
Vaknade upp till en lite mulen dag. Det var inte kallt eller så, men ändå.... inget strandväder precis. Det skulle bli en perfekt promenaddag, precis som vi tänkte igår. Men först till den där gudomliga frukostbuffén! Allt var sig likt från tidigare år! Vi satt ute i vanlig ordning. Det är mysigast.

Gick tillbaka till rummet och slappade en stund. Jag måste ju visa Christina runt på ön, så idag skulle vi gå ända bort till Granö brygga (södra Arholma). Vi började gå. Det var mörka moln på himlen, såg ut att bli regn när som helst. Men det hände inget så länge vi gick. Till slut kom vi fram till Granö Brygga. Det tog ca en timme att komma dit, Sen gick vi tillbaka och svängde in på skogsstigen mot badet. Vi mötte en familj som hade badat. Väl framme skulle vi just sätta oss på bänken där när det kom några droppar regn, sedan några till. Det var för mycket för att sitta kvar. Så vi gick snabbt därifrån. När vi var ute ur skogen hade det slutat regna. Vi klarade oss hittills i allafall!

Bestämde oss för att gå till Dansbanekrogen och ta ett glas vin. Så efter en lång promenad så kom vi äntligen fram. Vi funderade om vi skulle sitta ute eller inne. Men vi kände några regnstänk igen och då var det inte så svårt att välja inomhus. Vi hade precis satt oss vid ett bord när himlen bara öppnade sig och regnet bara öste ner! Vilken tur att vi hann komma fram till denna krog! Regnet lugnade ner sig allt eftersom, men när vi hade druckit upp första glaset så började det åter regna häftigt! Så vi tog ytterligare ett glas rosé! Vad skulle vi göra? Vi kom ju inte därifrån så länge det regnade så där häftigt! 

Men till slut så hade regnet lugnat ner sig och vi kunde ta oss därifrån. Vi gick och handlade i affären, lite smått och gått. Till slut så kom vi hem igen och det var skönt! Vilken promenad det blev.

Avslutningsvis blev det middag ute vid ett bord utanför Ovanskär. Några fler promenader blev det inte tal om ikväll... vi har gått hela 1,3 mil idag, det räcker gott och väl. Skönt att sova nu! 

Här kommer alla bilder jag tog idag:









Dag 7 - 230708
Det blev en guidad tur i Arholma Batteri idag. Vi valde första tiden, kl 11:15, så vi kunde vara fria resten av dagen. Vi hade så mycket vi skulle göra. Jag hade ju mycket kvar av Arholma jag måste visa för Christina. Vi var ett gäng på 12 personer som skulle med på turen in i berget. Vi gick in längst ner och kom ut högst upp vid kanonen. Mycket trevlig guidning av en lika duktig och trevlig guide vid namn Kasper. Jag mindes lite av rummen från 2016 när jag var här senast, men mycket hade jag också glömt. 

Här kommer några mobiluppladdningar från Batteriet:





















Efter guidningen så gick vi till badstranden, det var ju toppenväder! Låg en liten stund innan vi tyckte det vad dags att doppa oss. Det var kallt, brr. men väl värt! Låg en stund till, sedan hem en sväng och hängde det blöta på tork utanför huset. 

Ut på promenad igen, denna gång mot Österhamn. Vi stannade till vid Österhamns pensionat. Där hade de fullständiga rättigheter. Har aldrig varit här förr. Vi gick in och beställde ett glas cava och satte oss på en bänk i solen. Så himla mysigt. 

Sen traskade vi vidare och kom så småningom fram till Österhamn. Tyvärr kunde vi ej gå ända ut på bryggan, det var några måsar som jagade bort oss. Vi förstod ganska snart varför: det var en liten unge som gick längst ut på bryggan som förmodligen inte kunde flyga. Så vi avlägsnade oss och gick istället runt viken tills vi kom fram till Minneslunden. Där är det så himla rogivande. Vi satte oss på en bänk där och vilade. Sedan traskade vi vidare hem igen. 

Det blev sista middagen på krogen. Tog en vegetarisk bricka kallad "Roten", supergott allting! Vi avslutade kvällen högst uppe på berget i närheten av kanonen. Där såg vi solen gå ner. Så himla vackert.

Imorgon är sista frukosten här, alltid lika sorgligt! Men vi får njuta så gott det går! Det finns en del kvar att visa för Christina innan hon sett hela Arholma!

Här kommer dagens foton: 















Dag 8 - 230709: Vaxholm
Vi checkade ut vid 11-snåret, sen gick vi en promenad, denna gång till Arholma Kyrka och Båken. Dessa var kvar på Christinas check-lista. 

Kyrkan hade en dörr öppen så vi kikade in. Jag var här inne senast i juni 2001 då jag bjöd ut min mamma på hennes 60-års dag. Några år sedan nu... Traskade vidare mot båken. Satte oss på bänken som finns där. Det blåste friskt där uppe, men det gör det alltid! Traskade vidare nerför berget och följde Sagostigen. Det är en gullig stig där man komponerat ihop barnsagor, t ex Ekorr´n satt i granen, De 3 bockarna Bruse, Mors lilla Olle mm mm. Det var en rätt så lång slinga. Kom ner till slut och gick hem igen, sista gången vi gick denna sträcka för i år. 

Här är några foton från Båken och Sagostigen:


















Tog en fika i baren som avslutning på denna Arholmavistelse. Alltid lite vemodigt att lämna detta underbara ställe! Men vi kommer tillbaka snart, det kan vi lova! Gick ner till båthamnen och tog en glass från Bryggcaféet innan båtresan. 

Till sist steg vi ombord och hittade en bra plats på soldäck. Och så var vi på väg hemåt.

Men det blev lite ändrade planer: Det var meningen att jag skulle åka hem idag och åka ut några dagar senare till en sista ö - men jag ändrade mig i sista stund innan jag for till Arholma. Så inatt sover jag på Vaxholms Hotell! Lyxigt värre! Imorgon bär det av till ytterligare en ö! 

Jag fick ett fint och trevligt dubbelrum mot baksidan, nr 108.

Här kommer de sista fotona från Arholma: 










Dag 9 - 230710: Finnhamn
Sovit oerhört skönt i hotellsängen. Gick ut till frukostbuffén. Där fanns mycket gott att äta. Men tyvärr slår inget Arholma Nords frukostbuffé! Jag saknade alla tillbehör till müslin. De hade visst tillbehör och olika sorters bröd, allt var trevligt och gott. Men ändå... 

Efter frukosten skyndade jag mig och checkade ut, sedan ut och ställde mig vid kajen och väntade på båten Väddö som skulle ta mig till Finnhamn, Jag var på andra plats i kön så det var ingen tvekan att jag skulle komma med båten. Den kom punktligt och så var jag på väg igen. Det var helt fullt ute på soldäck så jag fick sitta inne. 

Efter bara drygt 2 timmar steg jag iland på underbara Finnhamn. Här har de också bagageservice, så jag ställde mitt bagage vid avhämtning till vandrarhemmet, sedan traskade jag iväg till vandrarhemmet. Det var fortfarande över 2 timmar kvar innan incheckningen så jag hade lite tid att fördriva. Men jag tröttnade till slut att bara sitta på bänken utanför vandrarhemmet så jag gick tillbaka mot hamnen och passade på att ta lunch på krogen. Fick en mysig uteplats i solen. Det blev en god toast skagen med ett glas vitt! 

Efter lunchen gick jag till vandrarhemmet igen och då kunde jag checka in. Fick rum 12, exakt samma rum jag och mamma bodde i när jag bjöd ut henne första gången 29 juni 2000 och det var här och då jag bestämde mig för att ö-luffa året därpå! Ett historiskt rum med andra ord! 23 år senare.... ja, ni vet ju hur det gick! 

Gick ut på en liten promenad efter att jag packat upp. Tog en glass vid Ragnars Kiosk. Här fanns lite flera smaker än vid Bryggcaféet på Arholma. Satte mig på en bänk intill. Det var massor av folk som badade i Paradisviken, Det såg så himla skönt och mysigt ut. Hit måste ju jag också gå nu när jag är här. Vandrade vidare ända bort till Idholmens gård och satte mig på klipporna bakom. Här brukar jag alltid sitta och filosofera. Satt en stund, sedan gick jag hem och bytte om till badkläder. Va dum jag var som inte tänkte på det tidigare.... men men, det fick bli nu istället! Kom tillbaka ca 16;30, det var fortfarande mycket folk både på stranden och i vattnet. Efter en stund tog jag ett dopp. Det var lika kallt som på Arholma. Men riktigt svalkande. Här blir det fort djupt, mycket lättare att simma. Och dessutom mycket lättare att gå i för det är bara sand och inga stenar. Jätte skönt var det. 

Låg inte så länge till efter att jag badat, tyckte det var lika bra att gå hem igen. Slappade en stund innan jag gick och fixade middag. Det var helt tyst och stilla. Ingen människa i köket.... men till slut fick jag sällskap av några till. 

Det blir ingen kvällspromenad, jag har gått tillräckligt idag redan... Men imorgon väntar nya utmaningar!

Här kommer de första fotona från Finnhamn: 





Dag 10 - 230711
Testade frukostbuffén imorse. Jodå, de hade müsli och lite tillbehör, bröd med pålägg men fortfarande inget som slår Arholma Nords frukost! 

Tillbaka i rummet och skrev lite i bloggen, låg lite efter med det. Sedan iväg till Paradisviken. Nu kom jag i tid, mycket bättre än igår. Solade nästan en timme innan jag tog ett dopp. Det gick lite lättare att gå i idag än igår. Kanske jag har vant mig vid det kalla vattnet, vad vet jag? Fortsatte sola efter doppet, men efter nästan 3 timmar bröt jag upp. 

När jag kom hem till mitt rum kom förta "skärgårds-tröttheten". Brukar alltid komma någon dag då jag bara blir trött och tuppar av. Idag var en sådan dag. Jag sov i 1½ timme. Jätte skönt! Vaknade kl 17 och tyckte det var dags för en promenad. Så jag gick bort till Ragnars Kiosk. Där var fortfarande folk som låg på stranden och en del som badade. Vandrade vidare till mina klippor bakom Idholmens Gård. 

Kom hem efter 1½ timme och fixade middag. Nu hade det kommit lite flera folk till vandrarhemmet. Det märkte jag då kylskåpen var lite fylligare. 

Ingen mer kvällspromenad blir det, ska lägga mig tidigt ikväll. Här kommer några foton jag tog idag: 











Dag 11 - 230712
Ännu en fin solig dag verkade det som. Men allt eftersom anade jag en viss blåsighet, det kändes annorlunda på något sätt. Men jag gick ändå iväg till stranden. Tog en glass först och satte mig på en bänk i närheten. Kollade in stranden, det var inte alls lika mycket folk som det varit de 2 senaste dagarna. Skulle jag lägga mig och sola här? Jodå, det skulle jag visst! Låg väl någon timme, sedan gick jag i. Vid det här laget hade jag vant mig vid det kalla vattnet, så jag bara gick i och doppade mig direkt! Superskönt var det! 

Efter stranden gick jag till Takbaren och tog ett glas rosé. Men där uppe blåste det något kolossalt! Inte alls skönt att sitta där uppe. Så jag drack upp vinet snabbt och gick iväg. Svängde in vid Sliphuset uppför klipporna förbi Sjölängorna. Bortanför finns också en badstrand, där fanns det folk som både badade och solade på klipporna. Här brukade jag sola och bada förr innan stranden vid Paradisviken fanns. Men nu gillar jag Paradisviken bäst! Kom ut på stora vägen igen och gick hem en stund. Slappade mest. 

Till köket senare och fixade iordning sista middagen här på Finnhamn - för denna gång. Det blev ingen kvällspromenad, tappade lusten när det blåste så. Jag hade mysigt på rummet istället. Inatt kommer det med all sannolikhet att regna. Men imorgon väntar fint väder igen. Då bär det av till en annan ö! 

Här kommer dagens foton: 






Dag 12 - 230713: Svartsö
Dags att lämna Finnhamn, i allafall för denna gång. Har haft toppendagar här, badat precis varje dag! Tog båten Vaxö som avgick kl 12:25, den var lite sen men den kom till slut. Jag var den enda som gick av på Norra Svartsö, men det var många som gick på och några som vinkade av dem. 

Jag satte mig en stund i solen, det var incheckning först kl 15 Men jag chansade till slut och redan kl 14 kunde jag checka in. Fick rum [.....] ett rum med dusch, har aldrig bott i detta rum förut. 

Hann inte mer än checka in förrän jag bytte om till badkläder och gick till mina favoritklippor och tog ett dopp! Det var skugga precis där jag badade så jag blev inte så långvarig där. Gick hem igen. 

Ut igen och ända bort till affären och handlade lite. Det är en lång promenad på ca 4 km! Köpte en glass som jag satte mig på en bänk och åt innan jag gick den långa vägen tillbaka igen. 

Det var full rulle i köket, massor av folk som höll på laga mat. Lite rörigt var det. Men jag lyckades laga till lite mat ändå, satt ute och åt, så mysigt, Någon fyller visst år idag, troligtvis ett barn. Såg ett stort plakat "Happy birthday". 

Har ingen lust att gå en kvällspromenad, känner bara för att mysa i mitt rum istället. Få se vad jag hittar på imorgon. Blir det fint väder (vilket det troligtvis blir) så kommer jag gå till badklipporna igen!

Här kommer de första fotona från Svartsö: 









Dag 13 - 230714
Upp och hoppade, ut till köket och hämtade min frukostkorg. De kör med samma korg sedan några år tillbaka. Jag kan tycka det är lite tråkigt med denna korg, allt är redan ordnat, bröd, müslin mm. Jag saknar buffén de hade innan pandemin. Just det där att man kunde välja vilken müsli man ville ha, vilket bröd och vilket pålägg man ville ha. Det fanns många olika valmöjligheter. Visst är det mycket gott i korgen, inte någon tvekan där, men jag saknar buffén ändå. 

Ville till mina badklippor igen för att sola och bada, men tyvärr var det upptaget där.... jag la mig en bit bort därifrån. Gick i och badade där men det var en hal sten med bara mossa så jag gled ner utan den minsta chans att bromsa. Det var ok, jag kunde simma ut i sjön. Men när jag skulle upp igen fick jag problem: Det var så halt att jag ej kom upp. Så jag fick helt sonika simma till mina klippor och störa paret som satt där och stiga upp på det vanliga stället. 

Efter stranden satte jag mig utanför mitt rum och läste. Jag hade ej lust att gå någon promenad. För en gångs skull tog jag det lugnt. Det hände inte så mycket mer på eftermiddagen. Det blev en lugn sådan. 

Lite lugnare ikväll i köket. Den där stora amerikanska familjen hade åkt idag. Lite lättare att laga mat ikväll. 

Tog en liten kvällspromenad i allafall. Gick till mina klippor igen. Så himla mysigt, 

Här kommer dagens foton: 








Dag 14 - 230715
Lördag och näst sista dagen här på Svartsö. Och näst sista dagen av min ö-luff också. Det verkade bli en fin dag idag med, så jag behövde inte fundera länge på vad jag skulle hitta på. Kom iväg lite sent till stranden. Paret som satt där igår var där idag också, och blockerade platsen där jag brukar bada. Så jag la mig på några klippor längre upp och väntade in dem. Först kl 15 gick de sin väg. Då passade jag på att hoppa i. Åh, så skönt det var. Så uppfriskande. Jag hade legat i nästan 3 timmar så det var extra skönt att doppa sig. 

Väl hemma satte jag mig på min mysiga uteplats och fortsatte läsa i min bok. Där blev jag sittande en lång stund. Hade verkligen inte lust att göra något annat. När jag kommer hit till Svartsö under lågsäsong, typ september/oktober/november så har jag gott om energi att promenera längs hela ön, men nu när det varit så varmt så har jag i stort sett inte orkat något. Jag ville bara lata mig och bara slappa och ta det lugnt. Och varför inte? 

Sista middagen ikväll också, njöt av den ute i vanlig ordning. 

Det blev inga foton idag. Men jag kanske går en liten promenad imorgon innan jag lämnar ön och tar några sista foton. 

Dag 15 - 230716: Strömkajen
Vaknade upp till en mulen dag. Öppnade dörren till mitt rum och såg att det regnat inatt. Just det, jag såg att det skulle visst regna idag. Min allra sista dag här på Svartsö, och dessutom allra sista dagen av min ö-luff! 

Åt sista frukosten här inomhus. Packade ihop allting. Checkade ut prick kl 11. Tog en snabb promenad på Minkvägen. en väg som går runt en liten vik med massor av hus längs med. Jätte gulligt promenadstråk. 

Sista timmen satt jag inne i matsalen bland alla andra gäster som också skulle med samma båt. 

Båten kom punktlig och så var jag på väg hem igen. Men båtresan blev inte alls som jag tänkt mig..... Det var massor av folk på båten så jag och många flera fick stå en bra bit. Jag tänkte mig att jag skulle ta en fika på hemvägen, men det sket sig då det inte blev lika mysigt stående. Först efter Vaxholm fick jag en sittplats. En jätte tråkig hemväg! 

Nu är jag hemma igen och min ö-luff 2023 är över. Men jag hoppas kunna åka ut igen nästa år på min sedvanliga ö-luff! Då blir det min 23:e ö-luff genom tiderna... Om jag håller på mina traditioner och håller mig någorlunda på banan kanske jag även kan fira mitt 30-års jubileum om 8 år! Det får framtiden utvisa! 

Här kommer sita fotona från underbara Svartsö: