lördag 29 juni 2019

Ö-luff 2019

Dag 1 - 190629: Fjärdlång
Då var det äntligen lördag och med det dags för min sedvanliga ö-luff! Som jag väntat! Och längtat!

Dagen började i ottans tid som vanligt. Man tycker att när man går upp kl 4 så har man så gott om tid - men timmarna krymper - och vips så har det blivit dags att gå! Kom ner till Strömkajen ca 45 min innan båtens avgång. Jag hamnade på andra plats i kön. Väntetiden gick fort, snart fick vi gå ombord. Kl 8:45 prick åkte vi iväg, ut i skärgården! Vilken underbar känsla. Min "riktiga" semester hade börjat!

Det var lite mulet imorse, men det började spricka upp mer och mer allt eftersom vi kom längre och längre ut. Några timmar senare, ca kl 12, steg jag iland på den underbara Fjärdlång! Hämtade en bagagevagn och lastade allt mitt pick och pack, gick sedan och anmälde min ankomst och fick nycklarna till mitt rum 6 i Långstugan. Gick med vana steg den ca 1,5 km långa vägen dit. Tyckte det var lika bra att packa upp allting på en gång, så det gjorde jag.

Sedan tyckte jag att det skulle smaka bra med lite lunch, det var ju några timmar sedan jag åt sist, så jag gick tillbaka till receptionen/kiosken och tog en paj och ett glas rosé. Det var ljuvligt vid det här laget, solen värmde oerhört. Sedan gick jag hem igen och bytte om till badkläder. Nu skulle jag minsann ta ett dopp! Gick till badplatsen i närheten av Långstugan. Hittade en mysig klippa att lägga mig på, sedan gick jag i omgående. Det var så himla skönt! Solade en liten stund till innan det var dags att ge sig av hem igen. Vid det här laget hade det blivit lite mulet.

Vädret var väldigt skiftande, ena stunden soligt och varmt, andra stunden molnigt och kyligt. Det kanske blir så under veckorna jag är ute. Men det känns helt ok. Som det var förra sommaren så var det på tok för varmt. Man orkade ju inte göra någonting. Och för att inte tala om alla bränder....

Så småningom blev det kvällsmat ute på min mysiga uteplats. Här skulle man kunna sitta för jämnan och bara beundra havsutsikten!

Något senare bestämde jag mig för att gå en liten kvällspromenad. Gick mot Sopbryggan, sedan vände jag tillbaka och svängde in på en stig, kom fram till några klippor. Satte mig där och beundrade utsikten.

Nu är jag tillbaka i mitt sköna rum igen. Det räcker med promenader för ikväll. Skönt att veta att jag nu ska bo här på Fjärdlång i hela 2 veckor! Jag ska både njuta av dagarna här och ta några dagsturer till närliggande öar. Imorgon blir jag nog hemma här på ön!

Här kommer några foton från dagens promenad. Det första fotot är taget från min uteplats:









Dag 2 - 190630
Vakande upp tidigt utan väckarklocka. Det var en härlig känsla, första morgonen ute i skärgården! Gick upp och fixade frukost på min mysiga uteplats. Här har jag suttit och beundrat utsikten många gånger, fast från olika vinklar. Jag har bott i 4 av 8 rum i Långstugan, nu återstår 4 rum till.

Idag var det strålande solsken och varmt. Ytterligare en toppen dag! Vad jag skulle göra behövde jag inte ens fundera på: Det var sol och bad som gällde! Men först frukost på min uteplats!

Det var 3 andra som bodde i Långstugan, alla skulle åka hem idag. När de gått blev jag själv här en stund innan jag gick iväg för att sola. Idag ville jag pröva på något annat ställe. Jag blev tipsad av någon av gästerna att den bästa badplatsen var från klipporna mitt emot receptionen/bryggan. Så jag gick dit för omväxlings skull. Hittade några sköna klippor att ligga och sola på. Där blev jag liggandes i lite drygt 2 timmar. Det blev inget badande idag. Ville bara ligga och sola.

Efter solningen gick jag ner till kiosken och tog mig en liten lunchbit och ett glas vitt. Hade en liten pratstund med ägarna av vandrarhemmet. Började känna mig lite trött, så jag traskade hemåt. Det var som om all must gick ur mig och jag la mig och sov en timme. Det var en skön liten tupplur. Det brukar bli så här när jag är ute i skärgården - för mycket frisk luft!

Efter ett par timmar hade det blivit dags att fixa middagen igen. Vid det här laget hade det kommit 2 st gäster till Långstugan, de bodde i ett rum längre bort. Jag var i allafall inte ensam.

Tog en kvällspromenad lite senare. Gick ner till ladan och tillbaka. Knäppte några kort lite här och var.

Imorgon är en ny dag, få se vad jag hittar på då!

Här kommer dagens foton:



















Dag 3 - 190701
Vaknade upp till en rätt så blåsig morgon. Det blåste och blåste. Det var inte så kallt, men ändå. Det var vita gäss på vattnet så jag anade att regn var på väg. Kanske inte en sån bra sol- och baddag idag. Men det fanns ju annat jag kunde roa mig med, en promenad till Tysta Klint t ex.

Men först frukost. Jag behövde ju inte bestämma mig precis nu.

Efter några timmars velande fram och tillbaka bestämde jag mig för att gå till Tysta Klint. Så jag traskade iväg. Jag kom ända bort till fårhagen där man måste klättra upp på stegen. Just där tyckte jag att det blev lite varmare i luften. Kanske det skulle bli en mysig dag med solande på klipporna. Så jag traskade hem den långa vägen igen och bytte om till badkläder. Valde klipporna jag låg på igår. Där blev jag liggandes inte längre än en halvtimme. Det var inte så skönt. Det var fortfarande vita gäss på vattnet och det blåste mest hela tiden. Jag såg också mörka moln så jag tyckte det var bäst att ge mig av hemåt.

Det kom några droppar regn när jag var nästan framme vid Långstugan. Blev sittandes i mitt mysiga rum några timmar. Roade mig med att läsa i en bok.

Lite senare blev jag lite rastlös. Blev lite sugen på något, men visste inte riktigt vad. Jag traskade bort till ladan och köpte en glass. Nu satt jag inne i ladan. Regnet hängde i luften. Efter en stund traskade jag hemåt igen. Slappade några timmar innan jag började med middagen.

Efter middagen gick jag en kvällspromenad. Klättrade på klipporna bakom där jag brukar sola. Det blåste friskt men var inte direkt kallt. Gick slutligen till Sopbryggan och hem igen. Det var en ganska lång promenad. Friskt och skönt.

Har sett på SMHI:s app att det ska regna antingen imorgon och på onsdag. Så det blir några dagars slappade framöver. Men det kan vara skönt det med. Jag har bra böcker att roa mig med. Tysta Klint kan jag gå till en annan dag. Jag är ju här några dagar till....

Här är dagens foton:















Dag 4 - 190702
Kikade ut imorse och det såg ut som om det skulle bli regn - och mycket riktigt, det kom en liten skur. Det var lite mindre än spöregn och lite mer än duggregn, om man ska beskriva regnet i detalj.... Men jag åt min frukost på min uteplats i vanlig ordning, det var ju under tak så det gick ju finfint!

Idag bestämde jag mig för att ta en "inne"-dag. Jag skulle mysa inne på mitt rum. Och det var precis det jag gjorde! Jag låg i sängen och läste hela dagen. Jag hade jätte mysigt. Man behöver sådana här dagar också, inte bara sol och bad. Det slutade visserligen att regna mitt på dagen, men jag fortsatte läsa i min spännande bok som jag bara hade några sidor kvar på att läsa. Nu har jag 2 tjocka böcker kvar att läsa, det ska bli mysigt det också!

Det kom lite flera gäster till Långstugan idag. Förhoppningsvis kommer det lite fler så småningom.


Dag 5 - 190703
Idag tog jag en dagstur till Dalarö. Jag hade stämt träff med ett par som håller på att starta upp en turistbyrå, Ludvig Hellström och Linda Lord. Tog båten Octava som avgick från Fjärdlång kl 11:00, jag var framme vid Dalarö kl 12. Vädret var hyfsat när jag startade resan, men när jag steg av på Dalarö började det plötsligt spöregna! Jag ställde mig under skydd vid macken, sen kom en bil och på något sätt förstod jag att det var paret jag skulle träffa! Satte mig i bilen och vi körde hem till dem. De bodde vid Schwezerbadet, en bit bort från hamnen. Under resans gång kom det en hagelstorm! Herregud, alla väder samtidigt! Satt kvar en stund i bilen tills allt lugnade ner sig.

De bodde i ett litet gulligt hus med 4 katter; mamma katt med hennes ungar; 2 honkatter och 1 hankatt. Jag blev bjuden på lunch, världens godaste vitling med gubbröra och färskpotatis.

Vi diskuterade lite fram och tillbaka hur vi skulle lägga upp det hela. Det var ett mycket givande samtal. Inget blev bestämt vid dagens dagens samtal, men vi skulle hålla kontakten.

Båten tillbaka skulle avgå kl 17:25 och de skjutsade mig till hamnen. Båten stod inne och jag gick ombord. Så småningom var jag på väg igen,

Har haft en supertrevlig dag! Jag ska fundera på vårat samtal och försöka komma på en lösning!


Dag 6 - 190704
Vaknade upp till en väldigt blåsig dag. Det blåste och blåste, kallt var det också. Gick upp strax efter kl 7 och åt frukost på uteplatsen (som jag gjort varje dag hittills). Det var inte särskilt skönt att sitta där, men jag trotsade det kalla vädret!

Idag tog jag en dagstur till Ornö. Jag hade tidigare blivit inbjuden på en guidad tur i Ornös museum. Guidningarna ägde rum 3 torsdagar i rad. Jag valde denna torsdag för det är min första vecka här på Fjärdlång. Nästa vecka kanske jag har andra planer... Kom till Ornö strax efter 13:30. Det skulle börja kl 14, så jag hade lite tid att slå ihjäl. Gick in i Brödboden och hade en liten pratstund med Jimmie. Tog en fika, en riktigt härlig, fet vaniljbulle från Utö Bageri! Satte mig förstås ute så jag hade utsikt mot Kyrkviken.

Gick iväg sedan till museet. Mötte en kvinna, Karin, som kände inte mig som "bloggerskan"! Ja, ibland är det som om alla känner "Apan"! Det var några fler personer där också. Fick veta lite om Ornös historia, mycket intressant.Köpte ett litet häfte om Sundby. Knäppte lite kort i trädgården. Mitt emot museet var rena rama byggarbetsplatsen där de bygger en ny skola. Den ska bli klar till december.

Gick vidare ner till Gittans Bar. Där tog jag en lunch, hallomiburgare med pommes och ett glas vitt. Fick syn på Karin där och satte mig vid hennes bord. Hade en liten pratstund. Hon skulle ordna promenader runt Ornöboda i augusti, 3 datum. Det lät väldigt intressant tyckte jag. Ska försöka planera in så jag kan komma någon av dessa dagar. Skulle vara jätte kul att promenera där för jag har aldrig varit där, endast stannat till där med Waxholmsbåten.

När jag var klar gick jag tillbaka till båten Långvik som skulle ta mig tillbaka till Fjärdlång via Mefjärd. Den åkte punktligt.

Så var jag tillbaka i mitt rum i Långstugan. Jag satt inne ett tag och kurade lite. Men sen bestämde jag mig för att ta en kvällspromenad. Det såg lite lurigt ut på himlen. Det var mörka moln här och var. Det skulle nog komma en regnskur. Men jag chansade och gick iväg. Gick förbi duschen och rundade av vid personalbostäderna. Kom fram till fårhagen. Avvaktade lite. Kollade himlen och molnen. Skulle jag möjligtvis hinna till Mörkviken? Nja, det var en ren chansning i såfall. Men jag tog den! Jag klättrade över stegen och in i fårhagen. Följde stigen. Såg så småningom fåren ganska långt bort. Men till slut närmade jag mig dem. De stod alla stilla och kollade in mig. Jag stannade först upp för att inte skrämma iväg dem. Sen gick jag sakta mot dem tills jag var nära. Då började en del får gå mot mig och nosa på mig, fortfarande väldigt avvaktande. Jag klappade försiktigt ett lamm. Sen började många får i flocken gå mot mig och nosa på mig. De trodde kanske att jag hade något att äta.

Sen kom några regndroppar och jag tyckte det var bäst att gå hem igen. Det var lite naivt att tro att jag skulle hinna till Mörkviken ikväll! Jag gick tillbaka till den stora stigen och svängde av mot Thielska villan. Det såg ut som om någon bodde i ett av Fågelhusen. Gick ner till vägen och hem igen. Det var ändå en skön promenad.

Senare kom det en rejäl regnskur. Nu sitter jag i mitt rum och myser. Och där förblir jag resten av kvällen. Jag har haft en supertrevlig dag på Ornö! Här kommer några foton från dagens besök:












Dag 7 - 190705
Idag bestämde jag mig för att ta en dagstur till Utö. Måste ju fylla på mitt matförråd som är så gott som tomt vid det här laget. Men vädret var inte så lovande.... Det duggregnade mest hela morgonen. Trots det satt jag ute och förtärde min frukost, trotsade vädret! Tids nog är det vinter och kallt, snöstorm och rusk, och man KAN inte sitta ute. Då tänker man tillbaka till alla dagar man faktiskt KUNDE sitta ute fast man egentligen inte ville. Så det var bara att lida pin och sitta ute!

Båten skulle komma in kl 11:55 så jag hade gott om tid. När jag äntligen gick så inte bara regnade det, utan det blåste något kolossalt! Jag gick och fällde upp semaforen, sen gick jag tillbaka och satte mig vid ett bord inne i ladan. Det var lugnast där! Men när det var 10 min kvar tills båten skulle komma gick jag ut och ställde mig på bryggan. Såg båten ganska långt bort men ändå på väg åt mitt håll till. Trodde ärligt talat att jag skulle blåsa bort, så blåsigt var det! Vågor vällde upp på bryggan inte långt från där jag stod! Bara turen att de inte träffade mig och blötte ner mig.... !

Till slut kom båten. Det steg av en massa folk som skulle bo här på Fjärdlång. Alla blev lite smått chockade över att det blåste så! Sen steg jag ombord, härligt att komma in i värmen! Det gungade på bra, men det var skönt att komma under tak en liten stund.

Det gick fort att komma till Gruvbryggan. Vi steg alla som var på båten av. Det regnade och blåste lika mycket. Jag gick med vana steg mot Dannekrogen. Nu valde jag att sitta inne trots att de hade infravärme på uteplatserna. Jag var lite hungrig - som alltid när jag är i skärgården! Jag valde en helvegetarisk pastarätt till lunch och ett glas rosé. Det smakade utsökt!

När jag var klar gick jag vidare till Ninas bord. Bara för att värma mig. Det var sånt regn oväder, det gick knappt att vara ute. Sen gick jag vidare till Hamnmagasinet. Och slutligen gick jag uppför backen till Kompassen. Till sist tog jag de sista stegen mot värdshuset. Jag var nyfiken på om det öppnat något annat efter att Skärgårdsboden stängde i december förra året. Men där fanns ingenting. Inte ännu. Gick ner igen till bodarna och gjorde det jag åkte hit för: handla och fylla på mitt matförråd!

Gick först till Fisklådan och köpte 3 st rökta laxar, en naturell, en peppar och en vitlök. Sen till ica och köpte lite av varje som jag fått slut på. Till sist Utö Bageri. Köpte Utöbrödet och 2 st nybakta bullar! Härligt att ha med sig att smaska på i rummet där hemma på Fjärdlång!

Sen gick jag till Hamnboden där jag väntade på båten. Det var inget väder att vandra omkring i. Att gå till Södra Sandvik eller Rävstavik idag var inte att tänka på. Det gick bli en annan dag.

Båten kom så småningom och jag steg ombord. Några minuter senare var vi framme på Fjärdlång. Båten Öfararen som åker mellan Dalarö och Huvudskär kom in samtidigt och det var några från den båten som skulle med Vaxö, den båt jag kom från.

Efter en liten promenad var jag hemma i mitt rum igen. Skönt. Vilket tråkigt väder! Det hade kommit några fler gäster i Långstugan, nr 1 och 2. Fixade så småningom middag som jag åt ute igen. Lite senare kom faktiskt solen fram. Jag bestämde mig för att gå en liten kvällspromenad. Gick till bryggan och hem igen. Det var så himla tyst och rogivande.

Nu är jag åter i mitt rum igen. Jag har hört att det ska bli regnigt och tråkigt hela helgen.... hoppas inte förstås. Men vädret går ju inte att göra något åt, tyvärr. Men jag tror ändå att nästa vecka blir bättre väder.

Här är några foton från kvällens promenad:






Dag 8 - 190706
Idag är det exakt en vecka sedan jag kom hit till Fjärdlång! Tänk, en hel vecka har gått! Nu återstår bara en vecka till, sen lämnar jag detta paradis för en annan ö. Men sånt ska man väl inte tänka på nu, den dagen, den sorgen....

Tittade ut och såg solen för första gången sedan i tisdags. Äntligen, tänkte jag, idag skulle jag sola och bada. Men väl ute så var det väldigt kyligt. Inget sol-och-bad väder i den bemärkelsen. Men jag kunde ju promenera runt ön. Det skulle jag roa mig med idag.

Gick en sväng till klipporna i närheten där jag brukar ligga och sola. Satt där en stund. Det var visserligen rätt skönt i solen, men jag tröttnade efter ett tag och gick hem igen. Kom inte riktigt på vart jag ville gå någonstans så jag förblev hemma ett bra tag in på eftermiddagen. Då bestämde jag mig för att gå en promenad. Först gick jag till bryggan och bara kollade läget. Sen gick jag mot Mörkviken (som jag har varit på väg till några dagar nu). Gick genom fårhagen, det är en rätt lång bit att gå tills man kommer ända fram till Mörkviken. Där fanns några båtar.

Funderade på att gå till Norrötorpet och ev Tysta Klint. Jag har ju gått dit många gånger förut. Jag började gå in i skogen, följde skylten till Norrön. Men när jag hade gått en liten bit så tvekade jag. Var inte riktigt på humör, så jag vände igen och gick tillbaka hem igen.

Så småningom blev det middag och jag åt den andra rökta fisken. Det smakade bra. Allt smakar så bra här ute i skärgården.

Få se vad jag hittar på imorgon, hoppas det blir fint väder!

Här kommer dagens foton:






Dag 9 - 190707
Vaknade upp till en riktig solig morgon - även om det var lite kyligt. Hade inte funderat så mycket på vad jag skulle göra idag. Tänkte väl mest stanna hemma. Men allt eftersom förmiddagen flöt på så kom jag plötsligt på att jag ju kunde ta en dagstur till Huvudskär! Då båtarna bara går tisdagar, fredagar och söndagar så var det nog bäst att passa på idag. Man vet ju inte hur tisdag och fredag nästa vecka blir. Så Huvudskär fick det bli!

Båten skulle avgå kl 12 så jag hade inte så gott om tid. Jag gjorde mig redo och gick iväg till bryggan. Båten Öfararen kom samtidigt som Väddö. Vi var några passagerare från Fjärdlång som steg på båten. Så var vi på väg. Det blåste friskt och vingligt som vanligt då det ju är en liten båt.

Efter en drygt halvtimme var vi framme. Steg iland och började min vandring runt ön. Knäppte mycket kort. Det är så himla vackert på Huvudskär. Jag har faktiskt aldrig prövat på att bo på vandrarhemmet här, men kanske någon gång i framtiden. Till slut så hade jag gått runt hela ön, satte mig på klipporna och bara filosoferade. Båten skulle gå tillbaka kl 13:50 så det gällde att inte missa den.

Så småningom var tiden inne och jag började gå mot båten. På hemvägen var det många som skulle med. De var folk som hade övernattat här. Så båten blev nästan full.

Lite senare steg jag iland på Fjärdlång igen! Det är ju här jag har min hemvist! Gick till receptionen och tog in en lunch, nu var jag faktiskt lite hungrig. Det blev en falaffelburgare och ett glas rosé. Det smakade bra. Allt smakar bra när man är ute i skärgården.

Gick hem efter en stund. Gjorde inget speciellt förrän det var dags för middag. Åt min allra sista rökta fisk.

Få se vad jag hittar på imorgon! Här är dagens foton från Huvudskär:





























Dag 10 - 190708
Idag bestämde jag mig för att ta en dagstur till Utö igen. Måste fylla på mitt matförråd. Detta blir nog sista gången jag tar någon dagstur härifrån Fjärdlång. Jag har nog allt jag behöver. Nu ska jag stanna på Fjärdlång tills det är dags att ge sig av till nästa ö.

Gick till bryggan och fällde semaforen och väntade på båten. Den kom så småningom och det steg av en massa folk. Så klev jag på och var åter på väg till Gruvbryggan.

Steg av och gick direkt till Dannekrogen där jag tog en lunch. Idag blev det en riktig klassiker, strömming med mos och så ett glas rosé till. Så tog jag för en gångs skull en efterrätt, glass med lime parfait. Smakade utsökt!

Tänkte ta en promenad till Södra Sandvik, men insåg att tiden var knapp, jag skulle ju handla också. Så det fick bli Rävstavik. Det var en lagom promenad. Satte mig på en klippa och bara njöt. Det var flera folk där också. Rätt som det var hörde jag någon som ropade: "Det börjar regna". Och mycket riktigt, jag kände först en droppe, sedan en till... Så jag tyckte det var bäst att ge mig av.

In och handlade i Icabutiken, sedan bageriet där jag köpte några bullar. Alltid gott att smaska på inne i stugan. Klockan började närma sig 15:25, båten kom in punktligt. Det var bara att borda och så var man på väg hem igen.

Här följer några foton från Utö:








Väl iland började jag gå hemåt med min varukasse. Kajsa var ute på promenad med hunden. Hade en liten pratstund innan vi skildes åt. Satte mig på min uteplats och tog en liten fika med te och en av bullarna från Utö. Vädret var stabilt, ganska varmt även om det var mulet.

Tog en liten kvällspromenad innan middagen. Gick bara en kort sväng till Sopbryggan och tillbaka igen.

Här kommer några foton från kvällens promenad, jag gillar mossor!






Datg 11 - 190709
Vaknade upp till ytterligare en mulen dag. Jag börjar bli rätt van med dessa mulna dagar. Solen har jag inte sett sedan i söndags. Men vad gör det? Man kan ju alltid promenera, det är ju perfekt promenadväder! Men först frukost på uteplatsen, även om det var lite kyligt.

Höll mig hemma hela förmiddagen, kände för det. Låg och läste för det mesta. Men sen på eftermiddagen började jag känna mig lite hungrig, så jag gick till receptionen och tog en falaffelburgare igen, denna gång med lite rött vin. Sen gick jag en långpromenad. Jag gick genom fårhagen tills jag kom till Mörkviken. Där svängde jag höger istället för vänster. Där följde jag Naturtstigen. Jag klättrade uppför stegen och ner igen på andra sidan staketet. Där följde jag markeringen i rött som var inpräntat i både sten och trädstammar. Det var enkelt att följa. Stigen var tydligt markerad. Slutligen kom jag till den sk Utiksberget. Då var jag nästan hemma. Bara förbi Lägerängen.

Hade varit ute och promenerat i 2 timmar ganska exakt. Jätte skön promenad! Som balsam för själen!
Några fler promenader blev det inte idag. Kände mig fullständig vad gäller promenader!

Här kommer dagens foton från Naturstigen:














Dag 12 - 190710
Tittade ut - och hör och häpna, men idag var det faktiskt sol! Och värme! Äntligen! Och vilken tur för idag skulle jag få besök av en fd arbetskompis, Anki. Hon skulle komma med båten från Dalarö och komma in till Fjärdlång kl 11:25. Jätte kul att få besök!

Men först frukost ute på min uteplats. Jag hade gott om tid. Men så småningom började det bli dags att bege sig till bryggan för att möta Anki. Kom fram och då var det 10 min kvar. Jag såg båten i fjärran, den kom närmare och närmare! Och så kom båten och av steg en massa folk - och Anki förstås! Jätte kul att se henne, har inte sett henne på några år nu.

Vi gick direkt till Långstugan till mitt rum. Dukade upp med lite lunch med Ankis hembakta skaldjurspaj + ett glas vitt! Det smakade bra! Jätte god paj!

Efter maten gick vi en liten promenad, först till Sopbryggan. Tog några kort på varandra. Sedan vände vi och gick tillbaka. Ville visa henne lite av Fjärdlång, så vi gick förbi duschen och rundade av vid personalbostäderna, sedan genade vi tvärs genom Tältängen. Satte oss på en bänk där. Det var jätte varmt! Vilken härlig dag!

Gick sedan hem igen och tog en fika, lite te och vaniljbulle från Utö! Det smakade också bra. Satt hemma ett tag, sedan gick vi ner till Caféet och tog ett glas vin. Vi hade gott om tid. Köpte en glass och satte oss vid en bänk i närheten av bryggan. När det var endast en halvtimme kvar tills båten skulle komma gick jag ut och fällde semaforen. Satt och väntade och så småningom såg vi båten i fjärran. Det kom lite flera som också skulle med båten till Dalarö. Båten Vindöga kom till slut och det var dags att gå ombord. Så var Anki på väg hemåt igen.

Jag gick vägen hem igen till mitt rum och blev sittandes där hela kvällen. Det blev lite middag också, en bit av Ankis goda paj. Det blev ingen kvällspromenad, det fick räcka med alla promenader för idag.

Få se vad morgondagen erbjuder, hoppas i allafall på sol och värme som idag!

Här kommer ett foto på Anki och mig:



Sen en bild på mig på min uteplats och vid Sopbryggan med havet som bakgrund:





Dag 13 - 190711
Vaknade upp till en rätt så mulen dag... inte alls som igår. Vad nu då, värme var ju på väg, sas det. Jag fixade i allafall frukosten, en bra början.... Det var lite halvkyligt ute.

Några timmar senare gick jag till caféet och köpte mig en glass. Satte mig vid bordet vid bryggan där vi satt igår i vänta på båten. Där började det bli varmt, om än inget solväder. Satt där en stund, gick sedan vidare upp till klipporna mitt emot. Satt även där en bra stund innan jag gick hem igen. Visste inte riktigt vad jag skulle hitta på. Sola? Nej, det var lite för kallt för det. Promenad? Nej, det var lite för varmt för det.

Gick hem och tog lite lunch, den sista biten av Ankis paj. Gick sedan ut igen, denna gång till klipporna där jag brukar bada. Vid det här laget hade det blivit jätte varmt, så jag gick hem igen och bytte om till bikini. Gick tillbaka och låg och solade. Tog även ett dopp, jätte skönt! Låg lite till tills jag hade torkat någorlunda. Solen gick i moln och jag tittade upp och såg att flera moln var på väg. Lika bra att bege sig hemåt igen.

Det blev middag så småningom.Sen tog jag en kort kvällspromenad till Sopbryggan och hem igen.

Nu sitter jag i mitt rum och myser. Det är snart läggdags. Imorgon är sista dagen här på Fjärdlång... i övermorgon reser jag härifrån. Tråkigt men sant. Få se vad morgondagen erbjuder!

Här är dagens foton:







Dag 14 - 190712
Vaknade upp till allra sista dagen här på Fjärdlång - för denna gång.... imorgon åker jag vidare till nästa ö. Tänk att 2 veckor har gått så fort! Jag tänkte när jag kom hit 29/6 att: "Åh, vad skönt, nu ska jag vara här i hela 2 veckor, vilken lång vistelse". Men det har gått så himla fort!

Jag kan inte skryta om att jag haft det bästa sol- och badvädret som jag hade hoppats på, men det har ändå varit behagligt. Det var någon dag första veckan som det regnade nästan oavbrutet, men då låg jag inne och läste hela dagarna, så det gick ingen nöd på mig alls - tvärtom, jag hade så himla mysigt i mitt rum!

Fixade min näst sista frukost ute på vanliga stället. det var en lite kylig morgon. Satt inne hela förmiddagen och jobbade med datorn. Det var ändå inget sol- och badväder. Det började komma lite folk som skulle bo här i Långstugan, ganska många faktiskt. Lagom till helgen.

Lite senare gick jag till caféet och tog en lunch, min sista lunch på Fjärdlång för denna gång, Tog en vegoburgare och ett glas vitt denna gång. Satt till en början ute, men efter en stund började det regna lite smått. Jag och många andra gick in och jag fortsatte på min burgare. Den var mycket god.

Gick sedan hem. Det hade slutat regna men det hängde kvar i luften. Typiskt, nu när det var sista chansen att sola så gick det inte. Vädergudarna var verkligen inte med mig denna gång!

Det blev middag till sist, min allra sista middag på Fjärdlång. Det låter så dramatiskt, men jag kan ju komma tillbaka när som helst! Efter middagen tog jag en liten promenad, gick till bryggan och knäppte lite kort. Så passade jag också på att hämta en bagagekärra tills imorgon. Skönt att slippa göra det imorgon bitti. Det blir ändå så stressigt när man ska checka ut.

Jag förberedde lite med packningen inför morgondagen. Det tar alltid längre tid än man tror! Min båt går kl 11, jag åker med Octava, det blir byte i Sandhamn, sedan byte i Finnhamn, så jag är framme strax efter kl 18! Det kommer att bli en lång dag!

Här är några foton från min kvällspromenad: Det blev både en solnedgång och en måne!







När jag skulle lägga mig lite senare såg jag att det var fullmåne! Men jag orkade inte gå ner till vägen och fota den.

Dag 15 - 190713: Svartsö
Idag var Dagen D då det var dags att åka härifrån och byta ö! Jätte tråkigt, tyckte jag, men nu har faktiskt bott här i 2 veckor! Helt otroligt, 2 veckor! Men allt har ett slut och så även detta.

Gick upp tidigt imorse, började packa lite smått. Sedan frukost ute på min uteplats - sista gången för denna säsong! Fortsatte att packa tills allt var i. Väskan gick också att stänga, och det var ju ett gott tecken.... Städade ur och packade på allt på kärran. Sedan gick jag iväg till receptionen.

Jag hade god marginal, alltid skönt. Lämnade nyckeln och gick ner till bryggan. Satte mig på en av bänkarna och väntade. Det var ett par som bott i Långstugan som också skulle med båten Octava. Behövde inte vänta så länge, den kom punktligt - och så var jag på väg igen genom skärgården.

Passerade många bryggor. Knäppte kort på nästan alla stopp. Måste ju dokumentera resan med Nord-sydlinjen! Ska lägga upp fotona på hemsidan på Nord-sydlinjens sida.

Anlände så småningom till Sandhamn. Där följde en väntetid på 2 timmar. 2 ganska tråkiga timmar.... det var massor av folk. Kände mig lite hungrig och gick längs vägen till de olika barer/restauranger. Jag hörde av andra som gick in och hörde sig för att det var fullt. Så tyvärr inget att göra, bara gå tillbaka och sitta av tiden. Det var de tråkigaste timmarna av min ö-luff!

Men till slut hade 2 timmar gått och båten Sunnan kom in, glädjande nog! Jag steg ombord och fortsatte fota och dokumentera resan med Nord-sydlinjen! Jag tog en lunch/middag på båten, en enkel paj. Men det var gott att få något i sig. Steg av på Finnhamn, där behövde jag bara vänta i ca 10 min tills båten kom. Sen tog det bara en dryg halvtimme så var jag framme på Norra Svartsö! Äntligen! Klockan var lite över 18, har varit på resande fot sedan kl 11 imorse.

Gick upp till receptionen, där låg en lapp med mitt namn och nyckel. La in all min mat från kylväskan i kylen, sen gick jag vidare till mitt rum nr 3.

Gick en kvällspromenad till badplatsen jag brukar ligga och sola och bada vid. Satt där en stund, sen gick jag hem. Det fick räcka för idag. Imorgon ser jag fram emot den härliga frukostbuffén!

Här följer några foton från dagens resa:










































Och här kommer några foton från kvällens promenad: 








Dag 16 - 190714
Vaknade upp till min första morgon här på Svartsö! En solig dag! Har sovit gott. Nu väntade en underbar frukostbuffé, likt den på Finnhamn. Gick ut vid 8:30-tiden, träffade då Lotten som äger stället. Hon tipsade om "Bistro Sågen" som öppnade förra sommaren, låg inte långt från skolan. Det var en uteservering, kanske lite billigare än Krogen. Det stället måste jag ju testa någon dag! 

Det var nästan fullsatt på uteplatsen. Jag åt av det mesta, jätte gott allting.

Gick tillbaka till mitt rum och väntade lite. Tyckte det var för tidigt att gå och sola. Något senare gick jag iväg till "min" plats. Där var så gott som fullt. Jag lyckades till sist nästla mig in på en klippa där jag kunde ligga och sola. Så småningom tog jag ett dopp! Hittade "trappsteget" där man lätt kan gå ner i vattnet i sin egen takt. Och jag doppade mig! Kallt till en början, men det blev skönt allt eftersom! 


La mig ner för att soltorka. Tyvärr gick solen i moln och det började bli lite kyligt där jag låg i blöta badkläder. Till slut gav jag upp och gick hem igen. 

Gick ut igen på en långpromenad. Bestämde mig för att testa den där Bistro Sågen. Det var ganska lätt att hitta dit. Den låg nedanför skolan. Det fanns massor av bord, alla var fulla utom ett. Det bordet fick jag. Det verkade vara ett bord som man gärna glömde bort. Jag fick urusel service under hela min vistelser där. Jag fick vänta 20 min på att beställa, sedan lika länge på maten, en chevrétoast med ett glas rosé. Ännu längre fick jag vänta på att få notan. Jag skulle kunna ha tagit springnotan, det var ju ändå ingen som märkte mig..... Bistro Sågen kan jag såga direkt! Urusel service! Här lämnade jag ingen dricks! De måste ha haft en "dålig dag" och jag hade oturen att just välja denna dag! 

Efter denna stora besvikelse gick jag ytterligare en långpromenad, gick ända bort till Alsviks brygga. Där tog jag en glass i cafeterian, satte mig vid ett bord där och beundrade utsikten. Gick sedan in i lanthandeln och handlade lite smått och gott. Det finns alltid något man behöver. Sedan gick jag den långa vägen hem igen.

Sedan var det dags för middag. Det var flera folk där som också skulle laga mat. Men där finns ju 2 spisar och 2 diskbänkar, så det går rätt så smidigt att trängas där ändå. Satte mig självklart ute, det är så mysigt.

Något senare gick jag en kvällspromenad. Gick vägen förbi min badplats ända tills vägen tar slut och det kommen en skogsstig. Där vände jag och gick tillbaka, satte mig på klipporna där jag brukar sola och bada. Njöt av tystnaden.

Få se hurdant vädret blir imorgon, om jag sett rätt så kommer det att regna imorgon och på tisdag. Vi får väl se....

Här är dagens foton: 











Dag 17 - 190715
Vaknade upp till en ny dag här på Svartsö! Och ännu en morgon med den härliga frukostbuffén! Vädret var sisådär, mest mulet men med lite solglimtar då och då.

Gick tillbaka till mitt rum. Det var inget sol- och badväder. Satte mig ner vid datorn och fixade med bloggen, jag låg lite efter med den. Allt eftersom dagen gick mulnade det på mer och mer och började dra ihop sig till regn. Jag insåg att det inte skulle bli någon långpromenad idag, eller ingen promenad alls för den delen. Så jag höll mig inomhus, låg och läste och mös.

På eftermiddagen kom en rejäl regnskur, det verkligen spöregnade, sen kom åskan och blixten och jag kan svära på att det kändes nästan som om blixten gick rakt genom rummet minst 2 gånger! Sedan dundrade åskan så hårt att hela huset skakade! Vilken tur att jag ej tog någon promenad. Skulle inte velat ha fastnat i detta oväder....

Det blev en rätt så händelsefattig dag, med läsning och mys. Men det är så himla skönt också, ingen stress, inga måsten.

Det blev middag lite senare också, men satt inne för första gången. Hoppas morgondagen blir bättre!

Dag 18 - 190716
Vaknade upp till 3:e dagen på Svartsö, 18:e dagen av min ö-luff. Skyndade ut till frukostbuffén! Det är något att längta till....

Idag såg det lite bättre ut. Lite mulet och soligt om vart annat men en promenad skulle inte sitta fel! Började gå till Skälviks brygga. Vände igen och bestämde mig för att gå den långa vägen ända bort till Söderboudd. Från 4-vägskorsningen är det 3,8 km dit. Jag började gå. Jag har gått dit många gånger och jag har alltid tyckt att vägen är ovanligt lång. Så även idag. Jag gick och gick, vägen slingrade sig fram. Passerade hus och ängar. Väldigt fin väg.

Till slut kom jag fram till Söderboudds brygga. Satte mig där och vilade ett par minuter. Sen gick jag tillbaka, samma långa väg. Fast hemvägen kändes mycket kortare. Gick raka vägen till mitt rum. Satte mig på min uteplats och pustade ut, läste lite. Vid det här laget hade det blivit riktigt varmt i solen. Fixade middag lite senare. Även ikväll åt jag inomhus.

Känner mig faktiskt ganska trött ikväll, det blir nog läggdags snart!

Här kommer dagens foton:













Dag 19 - 190717
Kollade bakom gardinen - och vad får jag se - om inte strålade sol! Äntligen! Idag skulle jag absolut gå och sola och bada!

Efter frukosten gjorde jag mig i ordning och kom iväg rätt så snabbt till mina badklippor. Det var supervarmt i solen. Det hade knappt gått en halvtimme innan jag var illa tvungen att ta mig ett dopp. Det var väldigt uppfriskande! Jag solade i hela 3 timmar och badade lika många gånger. Det var riktigt härligt,

Efter solningen gick jag hem igen,.Bestämde mig sedan för att gå en sväng till lanthandeln. Så jag gick iväg, den långa vägen i värmen. Kom äntligen fram. Tog ännu en glass vid caféet vid Alsvik. Sedan in i lanthandeln och handlade. Det är en jätte bra lanthandel, bland de bästa i skärgården måste jag säga. Sedan gick jag tillbaka, samma långa väg hem igen.

Skönt att vara hemma igen, det var visst varmt idag....Sate mig på uteplatsen och läste lite innan det var dags för middag.

Det blev ingen kvällspromenad, tänkte först, men så blev det inte. Jag har ju ändå gått tillräckligt idag! Imorgon får jag mitt andra besök, denna gång av min väninna Christina. Det ska bli roligt!

Här är dagens foton, det blev endast 2 idag:



Dag 20 - 190718
Ännu en strålande soldag! Även om det inte skulle bli så mycket solande och badande... Jag skulle ju få besök! Men först frukostbuffén!

Gjorde mig snabbt redo för att gå till Alsvik där min väninna Christina skulle komma in ca 11:20. Jag gick en timme innan för att vara på den säkra sidan. Fick vänta en stund på båten, jag var lite tidig och båten var lite sen! Men båten kom så småningom och av steg Christina! Kul att ses igen. Hon vattnar mina blommor och håller koll på läget där hemma. Skönt att veta.

Vi satte oss ner på en bänk utanför affären en liten stund. Sedan gick vi till Krogen. Det var fullsatt på uteplatserna så vi fick en inneplats. Men det var mysigt det med. Christina tog en starter och jag en varmrätt, plus ett glas rosé till. Det smakade utsökt.

Traskade sedan hela vägen hem till vandrarhemmet. Vi satte oss på min underbara uteplats där solen stekte på för fullt! Hade några timmar på oss att prata innan båten skulle gå. Men trots att man tycker att man har så gott om tid så krymper timmarna.....

När det återstod ca 45 min kvar så gick vi till Norra Svartsös brygga där vi satte oss på några bänkar. Tog en färdknäpp innan avresan. Sen kom båten och det var dags för Christina att ge sig av hemåt igen. Och jag blev ensam kvar här.... !  Men vi hade en fantastiskt trevlig dag!



Dag 21 - 190719
Vaknade upp till en lika fin dag som de senaste dagarna, strålande sol och värme! Idag är näst sista dagen här på Svartsö. Både sorgligt och tråkigt. Min semester börjar gå mot sitt slut. Men nu ska jag inte grotta ner mig för det. Ut till frukostbuffén igen, en riktig njutning.

Gjorde mig sedan i ordning för sol och bad vid mina klippor. Jag låg även idag i 3 timmar och badade lika många gånger. Så himla skönt! Hem och satt på min uteplats och läste lite. Idag orkade jag inte gå till affären, eller någon annanstans heller för den delen. Jag ville vara hemmavid idag, bara njuta här på vandrarhemmet.

Lite senare blev det middag. Min allra sista middag här på Svartsö. Det var fortfarande varmt även om det inte var sol på uteplatsen. Jätte skönt.

Det blev en kvällspromenad också. Först gick jag rakt fram från vandrarhemmets utfart. Där finns en del hus och så kommer man till en båthamn. V'ände sedan och gick till badplatsen igen. Här är verkligen en trevlig badplats. Jag har alltid gillat denna. Även mina nära och kära gillade den, helgen då jag firade mina jämna år.

Har förberett lite för att förenkla packningen imorgon. Hoppas allt går smidigt.

Här är några foton från kvällens promenad:










Dag 22 - 190720
Vaknade upp till min absolut sista dag här på Svartsö - och sista dagen av min ö-luff också.... Alltid tråkigt när det är slut på allt resande. Men men, allt har sitt slut och det är bara att göra det bästa av situationen.

Ut till min sista frukost i allafall. Det var jätte varmt ute i solen där jag satt. Typiskt, den absolut varmaste dagen.... då åker jag hem!

Tillbaka till mitt rum och packade väskan. Strax före kl 11 gick jag och checkade ut. Nu var jag "hemlös". Satte mig på bänkarna utanför och läste lite. När man har checkat ut så känns det nästan som om man redan är på väg hem. Lika bra då att åka hem! Så jag valde att ta båten som gick 12:35. Då skulle jag komma hem på sena eftermiddagen och ha hela kvällen hemma. Jätte skönt!

Så småningom gick jag och packade i kylväskan, då var allt klart! Gick sedan ner till bryggan och väntade. Till slut kom båten Värmdö och plockade upp oss alla som skulle med.Och så var jag på väg hem. Båtresan tog bara 2½ timmar. Gick av vid Strömkajen. Mindes tillbaka, för exakt 3 veckor sedan stod jag här, förväntansfull och med resfeber i högsta grad, fast lite tidigare på dygnet förstås!

Nu är jag hemma igen, tänker tillbaka på min ö-luff. Jag har haft det otroligt skönt och stillsamt i skärgården, även om vädret var sisådär. Men ibland kan avkoppling betyda mer än soliga dagar.

Skönt att det är lördag kväll, jag har hela morgondagen på mig också!

På återseende!